Intuïtief

Wat is een intuïtieve website?

Een design is  intuïtief wanneer de huidige kennis gelijk is aan doelkennis.

Uit onderzoek blijkt dat er twee voorwaarden zijn om gebruikers het gevoel te geven dat een website “intuïtief” is:

  • Het huidige kennispunt en het beoogde kennispunt zijn identiek. De gebruiker kent alles wat hij nodig heeft om de website te bedienen en zijn doel te bereiken.
  • Het huidige kennispunt en het beoogde kennispunt zijn gescheiden, maar de gebruiker beseft niet dat het design de kloof helpt overbruggen. De gebruiker wordt getraind, maar op een manier die natuurlijk lijkt.

Met andere woorden, je maakt het zo gemakkelijk dat je niet hoeft te leren, of je voegt instructies en tips toe die gemakkelijk te vinden en te volgen zijn.

Het beste voorbeeld voor de eerste voorwaarde is Google Zoeken. U kunt het niet verkeerd gebruiken. Er is geen leercurve. Het is zo vanzelfsprekend als het wordt.

Waarom is een intuïtieve website belangrijk?

Hoe gemakkelijker een website te gebruiken is, hoe meer mensen hem zullen gebruiken. Een essentieel onderdeel van “eenvoudig te gebruiken” is intuïtiviteit. Een design is Intuïtief als een gebruiker precies weet wat hij moet doen bij een eerste oogopslag.

Intuïtief design is onzichtbaar. Een design is intuïtief wanneer gebruikers zich kunnen concentreren op een doel zonder zich te moeten afvragen hoe het te bereiken, al was het maar voor een seconde. Intuïtieve designs richten de aandacht van mensen op taken die belangrijk zijn. Uiteindelijk is een intuïtief ontwerp gericht op ervaring.

Stel Je loopt naar een auto en wil erin stappen. Maar als je bij de auto aankomt en je hand uitstrekt om het bestuurdersportier te openen, is er geen handvat! Hoe kom je erin? Dit is een voorbeeld van niet-intuïtief design. Een niet-intuïtief design steelt de focus van de gebruiker. Je probeerde in de auto te stappen, maar het proces werd onderbroken door een onbekende situatie zonder duidelijke oplossing.

Hetzelfde geldt voor webdesign. Zolang gebruikers de taken kunnen uitvoeren die ze willen zonder onderbreking of nadenken, is het allemaal goed. Intuïtief design is onzichtbaar; niet-intuïtief design verstoort.

Omdat intuïtief design onzichtbaar is, zullen mensen het niet op prijs stellen (omdat ze het niet eens opmerken), maar ze zullen meteen merken als het er niet is. Niet intuïtief design dwingt mensen om zich te concentreren op elementen die geen verband houden met hun doelen.

Wil u een intuïtievere website?

Laten we samen onderzoeken hoe u dat kan bereiken.

Intuïtief en simpel.

Gewoon op één van de onderstaande icoontjes klikken.

Het kan gewoon telefonisch.

Bel ons gerust voor een afspraak.

Of gewoon voor meer info.

Of stuurt u liever een mailtje?

Dat kan natuurlijk ook.

Hier even klikken en het is zo gebeurd.

We komen graag bij u langs.

Maar u bent natuurlijk van harte welkom!

Hier is alvast de routebeschrijving.

Intuïtief webdesign is essentieel!